Amsterdam UMC krijgt 1,6 miljoen van de Europese Commissie voor onderzoek naar vaatlekkage. Veel coronapatiënten worden in het ziekenhuis opgenomen met vocht in de longen, ontstaan door vaatlekkage. Deze patiënten moeten vaak op de IC worden behandeld. Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat een bestaand medicijn voor leukemie mogelijk ook werkt bij de complicaties bij coronapatiënten. Eerder ontving het onderzoek een startsubsidie van de AMC Foundation.

Een longontsteking is een ernstige complicatie bij coronapatiënten. De ontsteking leidt tot beschadiging van de haarvaten in de long. Door vaatlekkage komt er vocht in de longblaasjes. Dat belemmert de zuurstofopname. Een patiënt met een ernstig verminderde longfunctie kan soms zo weinig zuurstof opnemen dat orgaanfuncties uitvallen met mogelijk fatale gevolgen. Patiënten met ernstige vaatlekkage moeten direct naar de IC voor beademing. Daarom is het van het grootste belang deze vaatlekkages te beperken. Dat kan een IC-opname voorkomen. Longarts Harm Jan Bogaard, hoogleraar Experimentele Longgeneeskunde, doet onderzoek naar de behandeling van coronapatiënten met vaatlekkage.

Mogelijk afname druk IC
Het middel Imatinib wordt nu gebruikt voor de hematologische behandeling van kanker. Eerder onderzoek liet zien dat dit middel bij een longontsteking vaatlekkage remt. Longartsen Bogaard en Aman onderzoeken nu of Imatinib ook werkt bij ernstig zieke coronapatiënten met vaatlekkages. Bogaard: ”Als het werkt, kunnen we voorkomen dat een deel van de coronapatiënten op de IC terechtkomt en aan de beademing moet. Daarmee neemt ook de grote druk op de IC’s af.”
Imatinib is al een oud middel en het onderzoek wordt dan ook niet gefinancierd door een farmaceutisch bedrijf. “Het onderzoek kan echter tegen een lage prijs worden uitgevoerd, door inzet van een groot team van onderzoekers wier eigen onderzoek op dit moment stilligt vanwege de corona-epidemie.”

Internationale samenwerking
Er wordt inmiddels intensief samengewerkt met 11 andere ziekenhuizen in Nederland en 4 ziekenhuizen in Italië. De eerste 85 patiënten zijn in het onderzoek opgenomen. Zij worden behandeld met Imatinib of een placebo. De onderzoekers verwachten dat ze de eerste resultaten over een aantal weken kunnen melden.

In onderstaand filmpje vertelt Harm Jan Bogaard kort over dit onderzoek, dat mede-gefinancierd is door het Corona Research Fonds.